Strada Dobrogeanu Gherea 4

Care sunt cauzele durerii de dinți și ce facem când ele apar

Durerile de dinți – de ce se întâmplă și ce facem când ele apar


De la carii la gingii inflamate, infecții ale sinusurilor sau prea mult efort fizic, paleta de cauze ale durerilor de dinți este foarte largă și deseori surprinzătoare. Acesta este un scurt ghid al posibilelor surse de apariție a durerii de dinți, împreună cu soluțiile de tratament.


O durere de dinți poate fi simțită ca „surdă” sau ascuțită, ca o împunsătură de cuțit, sau poate să pulseze. Oricare ar fi felul în care o simțiți, ea vă scoate întotdeauna din rutina de zi cu zi, făcând mestecatul o problemă, iar în cele mai multe cazuri ea apare noaptea, făcând somnul imposibil.
Unul dintre motivele pentru care această durere apare cel mai adesea noaptea este că, atunci când o persoană este culcată, sângele se concentrează în zona capului. Această cantitate suplimentară de sânge din zonă poate crește durerea și presiunea simțită din cauza unei dureri de dinți. Pe de altă parte, noaptea se desfășoară puține activități iar mintea se concentrează doar pe durerea de dinți.


Dacă un discomfort inițial este ignorant, durerea se va accentua în timp, și este întotdeauna mai simplu să tratezi când problema este incipientă. În cele mai multe cazuri este nevoie de o plombă simplă, fără să se ajungă la tratamente complexe de canal sau coroane dentare, dar amânarea intervenției poate avea ca urmare chiar pierderea dintelui afectat. In cazul durerilor de dinți, tratamentul imediat la o clinică stomatologică este un imperativ.


Prima și cea mai des întâlnită cauză a durerilor este caria dentară. Aceasta  este, practic, o gaură într-un dinte cauzată de descompunerea alimentelor, care erodează suprafața exterioară dură a dinților, numită smalț. La început, cariile pot să nu producă simptome, dar durerea apare mai ales dacă cavitatea devine foarte mare și aproape de nervul din canalul dentar. Medicii au observant că, de obicei, pacienții simt ceva poate de câteva luni, dar această durere slabă este ignorată, până când devine insuportabilă. 


De obicei, cariile de dimensiuni mari provoacă dureri ascuțite, care sunt destul de puternice  pentru a te trezi noaptea, iar durerea se agravează adesea seara la culcare. Cavitățile mici pot fi tratate cu ușurință, dar atunci când un pacient vine cu dureri aproape insuportabile, un dentist are puține opțiuni de tratament în afară de intervenția pe canalul radicular, pentru curățarea rădăcinilor unui dinte. 


Exercițiile sportive intensive pot fi un factor de apariție a durerilor dentare. Cercetătorii au descoperit că atleții care fac antrenament constant prezintă un risc mai mare de eroziune a dinților (o pierdere de smalț din cauza acidului de pe dinți), comparativ cu persoanele care nu au făcut eforturi fizice susținute. Și cu cât aceștia au exersat mai mult în fiecare săptămână, cu atât este mai probabil să aibă mai multe carii. Se bănuiește că aceasta ar fi urmarea unei lipse de salivă, care este mai mult de 90% apă, evaporată prin gură. De fiecare dată când gura este uscată, există un pericol de apariție a cariilor, deoarece bacteriile prosperă în acel mediu. Aceasta ar putea fi o problemă dacă faceți adesea ședințe de exerciții fizice lungi și intense, care presupun transpirație,  unde respirați puternic și nu vă hidratați suficient.

O ală cauză des întălnită a durerilor dentare este pierderea unei plombe. Aceasta poate cădea dacă se aplică prea multă forță în zonă sau materialul se defectează. Este posibil ca unii pacienți să nu simtă că lipsește ceva până când nu mușcă. Spațiul gol lăsat de pierderea plombei poate începe să se umple cu alimente și astfel apare o presiune. Zona poate fi, de asemenea, sensibilă la temperatură până când problema este rezolvată. Asigurați-vă că mergeți imediat la medicul stomatolog pentru a reface plomba.


Dacă aveți o durere în dinți în timp ce sunteți răcit sau aveți o alergie de sezon, aceasta ar putea fi legată de sinusuri. Acestea se află chiar deasupra dinților, și dacă sunt pline, oamenii vin de obicei la stomatolog cu dureri la dinții din maxilarul superior. În acest caz, durerea nu se limitează la un singur dinte, iar pentru tratare este nevoie să eliminați infecția sinusală.


Abcesul este o altă cauză foarte des întâlnită a durerii de dinți. Când particulele de alimente sunt blocate între dinți și se continuă masticația, alimentele sunt împinse mai departe în gingii. Cu timpul, acest lucru creează inflamație și durere, și poate produce chiar și abcese de-a lungul liniei gingivale, unde resturile de alimente se descompun, și astfel se produce o infecție. Aceasta duce la tumefiere sau chiar la puroi, iar cu cât primiți mai repede un tratament, cu atât mai bine, deoarece un abces netratat poate duce la boli ale gingiilor. Sfatul pentru evitarea pe cât posibil a acestor neplăceri este folosirea zilnică a aței dentare.


Durerea de dinți ar putea fi cauzată de o fisură sau  ruperea unui dinte. De obicei, nu este întregul dinte, ci o bucată, iar de cele mai multe ori, o mușcătură a unui aliment dur provoacă ruperea. Durerea apare când partea fracturată se mișcă, iar în funcție de gravitatea situației, este posibil să aveți nevoie de o coroană sau de un implant, pentru a înlocui un dinte grav deteriorat.
Bruxismul sau scrâșnitul dinților în somn produce durere dacă este o practică recurentă. Acest lucru este făcut de obicei inconștient și este asociat cu simptome precum dureri de cap, dureri la nivelul mușchilor feței și un maxilar rigid. Bruxismul poate duce chiar la ruperea dinților, iar pentru remedierea acestei afecțiuni trebuie să vă adresați medicului stomatolog.


Recesiunea gingivală duce la sensibilitatea dentară din cauza uzurii smalțului aflat la linia gingiei. Este ca și cum dintele nu ar avea o haină, așa că rămâne expus la toate intemperiile. În acest caz durerea nu persistă, dar va apărea de fiecare dată când se mănâncă  alimente fierbinți sau prea reci. Sensibilitatea, deși este cu siguranță neplăcută, este diferită de durerea de dinți, De obicei ea este declanșată de ceva, cum ar fi temperatura, și nu apare spontan, cum ar fi durerea. 


Durerea cauzată de inflamarea gingiilor este considerată de corpul nostru, în primă fază, ca o durere de dinți. În forma ușoară a bolii gingivale, numită gingivită, gingiile pot deveni roșii și umflate, provocând un anumit disconfort. De obicei, periajul și folosirea aței dentare pot ameliora  durerile, dacă inflamația gingivală nu este severă.

Top