Tratamentul stomatologic permanent este folosit pentru a corecta dintii deplasati si pentru a obtine zambetul perfect prin recuperarea functiei si a sanatatii dintilor.
De fapt, ortodonția modernă nu se limitează la alinierea corectă a dinților, ci promovează realizarea unui echilibru optim între eficiența mestecării, sănătatea dentară, zâmbetul estetic și bunăstarea generală a pacientului.
Anomaliile în poziția și dezvoltarea dinților (nealinierea dentară) au repercursiuni funcționale și estetice importante și provoacă tulburări ale mușchilor masticatori și ale articulațiilor temporo-mandibulare.
De asemenea, malocluziile dentare (chiar și în situații de afectare minoră) determină modificări semnificative ale echilibrului dintre structura dentară, structurile osoase, musculare și tendoane conectate la aceasta și sistemul neuromuscular și osteoarticular.
Aceasta înseamnă că patologiile ocluzale ar putea acționa negativ la nivelul coloanei vertebrale și la nivel cranian, provocând dureri de cap, dezechilibre posturale, afecțiuni cervicale și vertebrale, tulburări de vedere și auz.
Tratament fără extracție
Pentru a îndrepta dinții și a obține o masticatie adecvată, puteți interveni cu aplicarea dispozitivelor ortodontice fixe, care sunt înlocuite progresiv în timpul tratamentului de către ortodont. ACESTEA exercita tracțiunea necesară pentru a muta dinții. Dispozitivele fixe, vestibularele externe sau linguale interne, pot fi aplicate, modelate și îndepărtate numai de către specialist.
Dispozitivul ortodontic fix poate fi necesar pentru o perioadă cuprinsă între câteva luni și câțiva ani (în funcție de afectiuni).
Inghesuirea dentara
Este o problemă rar vizibilă în dentiția temporară, dar apare între vârstele de 6 și 12 ani, când dinții care au fost aliniați inițial se pot strânge. Inghesuirea dentara este o anomalie generata de o nepotrivire intre volumul maxilarului (mic) si volumul dintilor (mare) si poate fi cauzata de factori genetici, factori metabolici endocrini, ruperea prematura a dintilor din cauza cariilor dentare sau extractia prematura a molarilor de lapte.
Inghesuire dentara cauzează cariile dentare, boala parodontală, pierderea dinților.
Posibilitățile de tratament ortodontic sunt diferite în funcție de vârsta pacientului: În perioada de dentiție mixtă puteți încerca cu dispozitive mobile pentru a mări maxilarul pentru a obține spațiul necesar pentru aliniere. După vârsta de 11 - 14 ani, vom continua cu aplicarea unui dispozitiv ortodontic fix.
Tratament de extracție: Dinți incluși
Se poate intampla ca dintii sa ramana blocati in os (dinți incluși) din cauza lipsei de spatiu, traumatisme sau factori ereditari, rahitism, dezvoltare maxilara necorespunzatoare, lipsa vitaminei D sau malnutritia astfel nu pot erupe in mod corespunzator pe arcada, cauzand disconfort si probleme ortodontice. Specialistul incearca sa descopere dintele inclus pentru a crea spatiul necesar pentru eruptia corecta, iar daca procedura are succes, pacientul este supus unui tratament ortodontic. Daca, in schimb, eruptia gresita nu poate fi corectata prin interventie chirurgicala, dintele este indepartat si inlocuit cu un implant dentar. Este important să începeți tratamentul în cazul dinților incluși cât mai curând posibil: Pe măsură ce îmbătrâniți, este dificil să introduceți un dinte inclus pe arc prin alte metode, iar singurele soluții rămân extracția și inserția ulterioară a implantului dentar.