Strada Dobrogeanu Gherea 4

Pete negre pe dinții copiilor

Ce reprezintă petele negre de pe dinții de lapte?

Petele negre ce apar in jurul coletului dintelui (aproape de gingie) sunt de fapt coloratii externe produse de o bacterie cromogena anaeroba fiind foarte aderenta de dinte iar daca nu se intervine pot să acopere dintele in totalitate.

Petele negre afectează un procent aproximativ de 20% dintre copii.

Aceasta bacterie se hrănește cu fierul rezultat din saliva si alimentele consumate, iar o igiena precara poate favoriza si influenta acest proces de aparitie al coloratiilor.

Bacteriile cromogene anaerobe pot coloniza cavitatea bucală a copiilor încă  dinaintea erupției dentare, mulți părinți semnalând faptul că petele au apărut o dată cu dinții.

In general, copiii cu aceasta coloratie nu au de fapt carii insa daca aceste pete nu se indeparteaza in totalitate ele  reapar si pot afecta atat dintii de lapte dentitia permanenta.

Aceasta forma de placa dentara nu afecteaza vitalitatea dintilor, dar din cauza calcificarilor poate conduce la aparitia sau la agravarea bolii parodontale. In plus aceste pete sunt inestetice.

 

TRATAMENTUL

Petele negre apar adesea langa marginea gingivala si nu pot fi indepartate prin metode traditionale cum ar fi  periajul cu pasta de dinti la domiciliu.

Tratamentul prin care se elimină aceste colorații constă într-o igienizare completă. Astfel, în funcție de vârsta copilului se va opta pentru detartraj, airflow și periaj profesional. Este important de reținut că niciuna din aceste metode de tratament nu este dureroasă și majoritatea copiilor nu au probleme în a le accepta.

De asemenea, este necesară o igienă riguroasă (periaj dimineața și seara), alternarea pastelor de dinți și a apei de gură și mai ales schimbarea periuței și pastei după tratamentul din cabinet pentru a reduce la minim riscul reaparitiei

Pentru eliminarea completă a acestor pete, este necesar un control in cabinetul stomatologic la fiecare 6 luni pentru tratament si igienizare.

Top