Strada Dobrogeanu Gherea 4

Ce alimente sa consumi pentru a preveni aparitia cariilor?

Ce legatura exista intre o alimentatie sanatoasa si dinti sanatosi? O legatura foarte puternica, alimentatia sanatoasa fiind o conditie esentiala a sanatatii dintilor, alaturi de vizitele regulate la stomatolog si periajul dentar corespunzator. Afla care sunt alimentele care fac bine dintilor si alimentele care pot duce la aparitia cariilor sau la demineralizarea acuta a danturii. Mai mult, noteaza care sunt alimentele potrivite pentru a pastra sanatoasa dantura celui mic!

Daca iti doresti dinti sanatosi, trebuie sa ai mare grija la alimentele pe care le consumi. Exista cateva tipuri de alimente care ajuta foarte mult la mentinerea in parametri optimi a danturii. Acestea sunt:

  1. Fructele si legumele proaspete- Nu degeaba se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe. Acest lucru este valabil si pentru dinti. Merele, morcovii, perele si gutuile sunt doar cateva dintre fructele si legumele pe care specialistii nosti ti le recomanda sa le consumi, fiind bogate in celuloza, un nutrient care indeparteaza resturile de mancare si bacteriile din cavitatea bucala.
  2. Branza si laptele- Bogate in fosfati, aceste alimente neutralizeaza acizii care pot afecta smaltul dintilor. Mai mult decat atat, sunt bogate in calciu si vitamina D, care ajuta la intarirea smaltului
  3. Nucile- Aceste alimente sunt sarace in zahar si bogate in calciu si magneziu, care cresc rezistenta dentara.
  4. Alimente bogate in vitamina C- Acestea ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor si la stimularea productiei de colagen.  Citrice, kiwi, busuioc si cartofi dulci- asta ar trebui sa consumi daca vrei sa ai dintii sanatosi!

 Ceea ce nu este recomandat, ca si alimente, daca vrei sa ai o dantura sanatoasa, sunt alimentele bogate in zahar si bauturile carbogazoase, care pot produce demineralizarea dintilor si implicit, conduc la aparitia cariilor si a altor tipuri de probleme dentare.

Daca esti parinte, te sfatuim sa ai mare grija la alimentele pe care le consuma cel mic, mai ales in exces. Citricele in exces pot duce la demineralizarea smaltului, de exemplu. Este foarte important ca cel mic sa consume alimente bogate in calciu, pentru ca asta ajuta la intarirea smaltului. Laptele, branzeturile, smochinele, alune, galbenus de ou, somon si fasolea boabe sunt doar cateva dintre alimentele care pot ajuta in acest sens.

Fosforul din alimentatie este si el foarte important, iar acest poate fi gasit in cereale, legume, carne, peste si oua.

Fluorul ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare. Alimente cu bogat continut de flour sunt: pestele proaspat precum macroul si somonul, crustaceele, fructele de mare si ficatul de vita.

 

Daca alimentatia copilului contine aceste alimente in doze bine proportionate, caria dentara va intarzia sa apara, iar dantura va ramane sanatoase.

La polul opus, alimentele care fac mult rau danturii unui copil sunt fructele uscate, bauturile carbogazoase, ceaiurile indulcite, sucurile de fructe cu adaos de zahar, bomboane, deserturile, biscuitii si covrigeii.

Dar alimentatia nu este singurul aspect de care trebuie sa tineti cont: periajul dentar corect, vizitele regulate la stomatolog, cresterea imunitatii salivare...sunt la fel de importante ca si corectarea alimentatiei deficitare.

 

Top