Sângerarea gingiilor poate fi un semn al bolii parodontale sau al unei sensibilități dentare cauzate de sarcină, menopauză sau pubertate. Atunci când este continuă și se manifestă și prin inflamația gingiilor, este un semn că trebuie să ajungeți la un specialist. Uneori însă, sângerarea poate fi o reacție normală a danturii: de exemplu, atunci când folosești ața dentară pentru prima dată. Atunci când vorbim de o sângerare ușoară a gingiilor, există soluții pe care le puteți încerca acasă. Care sunt acestea?
Cauzele apariției sângerării gingiilor pot fi multiple: de la igiena dentară deficitară, utilizarea aței dentare în mod agresiv, utilizarea unei periuțe cu peri foarte aspri sau ca reacție la administrarea unor medicamente. Repetăm, acestea sunt soluții care funcționează în cazul în care nu există un început de boală parodontală.
Gheață
Puteți folosi comprese reci sau un cub de gheață pe care să îl plimbați pe zonele cu probleme. Gheața reduce inflamația și oprește sângerarea.
Apă de gură
Apele de gură au efect antibacterian și pot preveni sângerarea gingiilor. Omoară bacteriile și reduc inflamația. Apa de gură poate fi folosită și pentru reducerea riscului de apariție a gingivitei.
Clătește gura cu un amestec de apă caldă cu sare
Această combinație are efectul de a grăbi vindecarea și de a opri sângerarea. Încălziți niște apă, în care puneți o linguriță de sare și clătiți-vă gura cu acest amestec, apoi scuipați. Puteți repeta de câteva ori pe zi sau ori de câte ori vă recomandă medicul specialist.
Pastă de turmeric
Turmericul are un efect antibacterian și antiinflamator. Pasta de turmeric aplicată peste zonele cu probleme poate reduce sângerarea gingiilor și poate ameliora simptomele gingivitei.
Folosește periuța de dinți potrivită
În marea majoritate a cazurilor, cauza apariției sângerării gingiilor este folosirea unei periuțe de dinți cu peri nepotriviți, peri care sunt prea duri. Dacă ai gingii sensibile, folosește o periuță pentru dinți sensibili și nu uita să schimbi periuțele o dată la 3-4 luni.
Folosește ața dentară
Atunci când folosești ața dentară, recomandăm să o folosești fără a apăsa sau a agresa spațiul dintre dinți/gingii. Mânuiește ața dentară ușor.
Renunță la fumat
Fumatul este unul din factorii care alterează sănătatea gingiilor. Slăbește sistemul imunitar și implicit forța organismului de a lupta cu infecțiile și bacteriile. Odată ce gingiile sunt afectate, întregului corp îi va fi greu să se refacă.
În mod evident, cea mai sigură metodă de a diagnostica apariția parodontozei și de a implementa un tratament eficient este de a ajunge în cabinetul stomatologic.