Ce legătură există între o alimentație sănătoasă și dinți sănătoși?
O legătură foarte puternică, alimentația sănătoasă fiind o condiție esențială a sănătății dinților, alături de vizitele regulate la stomatolog și periajul dentar corespunzător.
Află care sunt alimentele care fac bine dinților și alimentele care pot duce la apariția cariilor sau la demineralizarea acută a danturii.
Mai mult, notează care sunt alimentele potrivite pentru a păstra sănătoasă dantura celui mic!
Alimente care ajută la menținerea sănătății dentare
Dacă îți dorești dinți sănătoși, trebuie să ai mare grijă la alimentele pe care le consumi. Există câteva tipuri de alimente care ajută foarte mult la menținerea în parametri optimi a danturii. Acestea sunt:
Fructele și legumele proaspete
Nu degeaba se spune că un măr pe zi ține doctorul departe. Acest lucru este valabil și pentru dinți. Merele, morcovii, perele și gutuile sunt doar câteva dintre fructele și legumele pe care specialiștii noștri ți le recomandă să le consumi, fiind bogate în celuloză – un nutrient care îndepărtează resturile de mâncare și bacteriile din cavitatea bucală.
Brânza și laptele
Bogate în fosfați, aceste alimente neutralizează acizii care pot afecta smalțul dinților. Mai mult decât atât, sunt bogate în calciu și vitamina D, care ajută la întărirea smalțului.
Nucile
Aceste alimente sunt sărace în zahăr și bogate în calciu și magneziu, care cresc rezistența dentară.
Alimente bogate în vitamina C
Acestea ajută la menținerea sănătății gingiilor și la stimularea producției de colagen. Citrice, kiwi, busuioc și cartofi dulci – asta ar trebui să consumi dacă vrei să ai dinți sănătoși!
Alimente de evitat pentru o dantură sănătoasă
Ceea ce nu este recomandat, dacă vrei să ai o dantură sănătoasă, sunt alimentele bogate în zahăr și băuturile carbogazoase, care pot produce demineralizarea dinților și, implicit, conduc la apariția cariilor și a altor tipuri de probleme dentare.
Ce trebuie să mănânce copilul pentru dinți sănătoși?
Dacă ești părinte, te sfătuim să ai mare grijă la alimentele pe care le consumă cel mic, mai ales în exces. Citricele în exces, de exemplu, pot duce la demineralizarea smalțului.
Este foarte important ca cel mic să consume alimente bogate în calciu, pentru că asta ajută la întărirea smalțului.
Recomandate:
Laptele, brânzeturile, smochinele, alunele, gălbenușul de ou, somonul și fasolea boabe sunt doar câteva dintre alimentele care pot ajuta în acest sens.
Fosforul din alimentație este și el foarte important, iar acesta poate fi găsit în cereale, legume, carne, pește și ouă.
Fluorul ajută la prevenirea apariției cariilor dentare. Alimente cu conținut bogat de fluor sunt: peștele proaspăt precum macroul și somonul, crustaceele, fructele de mare și ficatul de vită.
Dacă alimentația copilului conține aceste alimente în doze bine proporționate, caria dentară va întârzia să apară, iar dantura va rămâne sănătoasă.
Alimente periculoase pentru dinții copilului
La polul opus, alimentele care fac mult rău danturii unui copil sunt:
- Fructele uscate
- Băuturile carbogazoase
- Ceaiurile îndulcite
- Sucurile de fructe cu adaos de zahăr
- Bomboanele, deserturile, biscuiții și covrigeii
Alte aspecte importante pentru dinți sănătoși
Alimentația nu este singurul aspect de care trebuie să țineți cont: periajul dentar corect, vizitele regulate la stomatolog, creșterea imunității salivare… sunt la fel de importante ca și corectarea alimentației deficitare.