Ce este o coroană dentară?
Coroanele dentare sunt lucrări protetice fixe, care acoperă sau învelesc partea vizibilă a unui dinte în cavitatea bucală. Coroanele dentare au un anumit rol și sunt recomandate numai în anumite situații. Ele pot fi de mai multe feluri, iar toate aceste informații le puteți afla din acest material.
Care este rolul unei coroane dentare?
Coroana dentară preia toate funcțiile dintelui distrus și reface anatomia acestuia.
- Din punct de vedere estetic, trebuie să restabilească culoarea, dimensiunile și forma dintelui natural distrus.
- Trebuie să refacă funcția masticatorie a dintelui natural distrus, asigurând o masticație eficientă și facilă.
- Trebuie să refacă funcția fonetică a dintelui natural afectat, în special când este vorba despre dinții din grupul frontal superior.
- Trebuie să asigure sau să îmbunătățească rezistența dintelui natural reabilitat.
Când sunt indicate coroanele dentare?
- Atunci când există o distrucție coronară masivă prin carie și când o simplă obturație nu poate restabili toate funcțiile dintelui natural afectat.
- În caz de fracturi coronare, care nu pot fi restaurate prin obturații simple.
- Atunci când alte metode nu pot fi aplicate pentru îmbunătățirea aspectului estetic al unui dinte.
- Atunci când dinții au suferit tratamente endodontice (îndepărtarea nervului din canalul radicular), periclitându-se rezistența și estetica acestora.
- Pentru definitivarea tratamentului edentațiilor prin plasarea chirurgicală a unui implant, acesta înlocuind rădăcina dintelui pierdut, iar coroana dentară va înlocui partea coronară vizibilă în cavitatea bucală a acestuia.
- Ca element de agregare (fixare) a unor punți dentare (prin cimentare) sau ca sistem de ancorare a unor tipuri de proteze mobilizabile.
- În caz de pierdere de țesut dentar prin abraziune patologică, mecanică sau eroziune chimică.
Care sunt tipurile de coroane din punct de vedere al materialelor din care se realizează?
- Coroanele nefizionomice sunt cele metalice care refac doar rolul masticator al dintelui afectat, conferind rezistență, nu și estetic.
- Coroanele semifizionomice sunt cele care refac funcția masticatorie și doar parțial au rol estetic, având doar suprafețele vizibile (în zâmbet și vorbire) din materiale care imită aspectul dinților naturali.
- Coroanele fizionomice sunt cele care refac atât estetica dinților cât și funcția masticatorie și fonetică a acestora.
Coroanele nefizionomice se folosesc exclusiv pe dinții posteriori, pe când cele semifizionomice și total fizionomice pot fi folosite atât la dinți laterali, cât și frontali.
Cele mai uzuale coroane sunt:
- Coroane ceramice pe suport metalic, metalul asigurând rezistența coroanei, iar stratul de ceramică asigură estetica acesteia.
- Coroane ceramice pe suport de zirconiu, zirconiul asigurând rezistența dar și estetica, împreună cu stratul de ceramică.
- Coroanele integral ceramice, realizate prin diferite tehnici de laborator, care au ca și calitate principală o estetică deosebită, recreând aspectul natural al dintelui acoperit, în special în cazul dinților frontali.
- Coroanele integral din zirconiu care au o estetică foarte bună, dar și o rezistență suficientă pentru a face față forțelor masticatorii de la nivelul dinților laterali.
Cum alegem coroana dentară potrivită?
Această alegere se face întotdeauna împreună medic-pacient, în funcție de situația clinică, dorințele și posibilitățile pacientului.
Material realizat de doamna doctor LYNDA POP, Medic Coordonator Protetică.