Strada Dobrogeanu Gherea 4

Radiologie dentara

Radiologie dentara este specialitatea medicală care folosește imagistica medicală pentru diagnosticul stomatologic.

Radiografiile (denumite inițial roentgenografii, numite după descoperitorul de raze XWilhelm Conrad Röntgen ) sunt produse prin transmiterea razelor X printr-un pacient. Razele X sunt proiectate prin corp pe un detector; se formează o imagine pe baza căreia razele trec (și sunt detectate) față de cele care sunt absorbite sau împrăștiate la pacient (și astfel nu sunt detectate). Röntgen a descoperit razele X la 8 noiembrie 1895 și a primit primul premiu Nobel de fizică pentru descoperirea lor în 1901.

Radiologie dentară 3d

Când vorbim despre radiologie dentară 3D, ne referim în mod esențial la tehnologia CBCT ( Cone Beam Computed Tomography ). Este o tehnologie radiologică similară cu TAC, alcătuită dintr-o sursă de emisie conică de raze X care permite obținerea de imagini tridimensionale de înaltă rezoluție.
Calitatea imaginii pe care CBCT o oferă, împreună cu radiația limitată pe care o primește pacientul, fac din acest tip de instrumente de radiologie dentară o componentă foarte valoroasă în practica dentară. În continuare vom explora câteva dintre conceptele esențiale ale acestei modalități radiologice.

Principalele avantaje ale radiologiei dentare 3D CBCT

Printre avantajele oferite de această tehnologie față de alte opțiuni de radiologie, putem evidenția următoarele:

  1. Pacientul primește o doză de radiație scăzută (mult mai mică decât cea pe care ar primi-o atunci când este supus unui tomograf).
  2. În același sens, durata testului este foarte scurtă, astfel încât timpul de expunere la razele X este, de asemenea, minim. În funcție de echipamentul folosit și de tipul de scanare necesar, imaginile pot fi obținute într-un interval de timp cuprins între doar câteva secunde și câteva minute.
  3. Un confort mai mare pentru pacient , deoarece poate efectua testul vertical, in picioare fara  să se fie așezat intens pacientul și fără a fi nevoie să intre într-un echipament închis. În acest sens, dispozitivele CBCT sunt complet deschise, ceea ce previne posibile episoade de anxietate sau chiar claustrofobie.
  4. Calitate înaltă a imaginii . În ciuda faptului că nu a ajuns la rezoluția unei scanări CT, tehnologia CBCT permite achiziționarea volumetrică de înaltă rezoluție (dimensiunea voxel-ului uneori mai mică de 100 μm). Această calitate înaltă permite diagnosticarea foarte precisă și elimină nevoia de ghicire în scanare.
  5. Permite obținerea de imagini izotrope , adică echivalenți în cele trei axe spațiale. În consecință, imaginile radiologice sunt lipsite de distorsiuni.

Poziționarea pacientului pentru examen radiologic

În cadrul principiilor și tehnicilor de radiologie dentară 3D , unul dintre cele mai relevante aspecte este cel al poziționării adecvate a pacientului pentru a obține imagini de calitate . În acest sens, trebuie luate în considerare următoarele considerente:

  • Se recomandă utilizarea elementelor de restricție a mișcării , precum curele și benzi de cap. Deși este oarecum incomod pentru pacient, utilizarea acestuia permite o reducere semnificativă a imaginilor de calitate scăzută. În acest fel, necesitatea repetării alimentațiilor este redusă și, prin urmare, radiațiile primite de pacient sunt reduse la minimum .
  • Pentru a evita mișcarea în timpul examinării, se recomandă ca pacientul să rămână cu ochii închiși . Acest lucru împiedică mișcarea mașinii să continue și, în același timp, reduce doza de radiație la retină.
  • În același scop de a reduce la minimum mișcarea, pacientul trebuie să fie instruit să încerce să respire calm prin nas și să înghită salivă înainte de începerea testului.

Câmpul vizual în radiologie dentară 3D

În funcție de tipul de examinare care urmează să fie efectuat și de scopul specific al acestuia, vor fi utilizate câmpuri de vedere diferite. În general, și fără nicio intenție de exhaustivitate, putem evidenția următoarele:

  • Câmpul vizual  . Această dimensiune este potrivită pentru studiile endodontice și parodontale atunci când se utilizează o definiție înaltă. Dacă se utilizează o rezoluție standard, acest câmp de vedere este optim pentru lucrări ortodontice sau studii de implanturi individuale.
  • Câmpul vizual al unei arcade . Această modalitate permite optimizarea dozei de radiație în toate acele cazuri în care este necesară vizualizarea unui singur arc.
  • Câmpul vizual mediu . În acest caz, acestea sunt de dimensiuni potrivite pentru a localiza zonele de infecție, pentru a explora "maselele de minte" sau pentru cazuri ortodontice sau de implant care necesită acest domeniu vizual (10 × 10, 8 × 8 etc.).
  • Câmp mare de vedere . În acest caz, acestea sunt mărimi care sunt utilizate pentru evaluarea implanturilor complicate, ATM bilateral, examen maxilofacial etc.

Planuri de radiologie dentară CBCT

În ceea ce privește diferitele planuri utilizate în acest tip de radiologie, putem distinge două grupuri mari:

  1. Pe de o parte, planurile ortogonale , care fac posibilă efectuarea explorărilor detaliate ale tuturor cavităților. Aici trebuie să distingem între trei tipuri diferite de plan, în funcție de axa utilizată: plan axial (sau transversal), plan coronal (sau frontal) și plan sagital (sau lateral).
  2. Pe de altă parte, planurile coronale curbate și oblice permit o explorare adecvată a structurilor dentare care se adaptează cu greu tăierilor de tip ortogonal. În acest sens, planurile oblice permit o mai bună verificare a existenței patologiilor sau fracturilor, făcându-le vizibile în mai multe planuri, în același timp, care permit crearea de planuri tangențiale pentru structurile care sunt explorate.

Concluzie

Pe scurt, instrumentele de radiologie dentară 3D ne permit să efectuăm explorări de înaltă calitate și utile pentru diagnosticul stomatologic, cu condiția respectării corespunzătoare a unei serii de protocoale de bază. În acest sens, întrebările esențiale de luat în considerare sunt următoarele:

  1. Poziționarea corectă a pacientului pentru a evita mișcările.
  2. Tipul de ocluzie (în funcție de modalitatea de tratament): incomplet (pentru cazurile de ortodontie, endodontie sau oricare în care este necesară o analiză dentară), ocluzie PMI (Poziție maximă de intercalare, pentru cazuri de implantologie) sau ocluzie RC (relație centrică, de asemenea, în cazuri de implantologie, pentru a analiza relația osului maxilar / maxilar).
  3. Alegerea câmpului vizual adecvat în funcție de scopul examinării.
  4. Selectarea planului și a tăierii .
     
Top