Strada Dobrogeanu Gherea 4

Dacă copilul are dinți pe două rânduri

Ați observat că în gura bebelușului au erupt dinți noi, dar încă mai există dinți de lapte? 
Această tulburare - numită "dinți cu două rânduri" - se manifestă atunci când dintele final nu poate găsi suficient spațiu pentru o pozitie corectă în cavitatea gingivală unde nu găsește rezistență.
În acest sens, nu consumă rădăcina dintelui de lapte, care din acest motiv nu cade de la sine.
Este întotdeauna recomandabil să se efectueze un control la medicul dentist pediatru, pentru a evalua dacă ar trebui să așteptați căderea naturală a dinților de lapte sau - dacă problema nu evoluează - dacă este necesar să planificați extracția lor pentru a crea spațiul necesar pentru dinții permanenți.

Cauzele
Dinții definitivi întâmpină dificultăți în a ieși și a crește din diferite cauze, cum ar fi

  • evenimente traumatice pe dinții copilului
  • carie
  • palatul îngust cauzat de utilizarea excesivă a suzetei sau de dimensiunea mică a gurii copilului; prin urmare, puțin spațiu în arcadele dentare
  • spațiu excesiv al gingiilor cauzat de extracția prematură a dinților de lapte


În prezența unuia sau mai multor cazuri de acest tip, apar probleme în dezvoltarea dinților permanenți și o închidere dezarmonioasă a arcadelor dentare (malocluzie), defecte care pot acționa negativ asupra dezvoltării maxilo-faciale a copilului.

Consecințele
Medicul dentist pediatru oferă părinților o analiză aprofundată a situației pentru a permite creșterea sănătoasă a dinților finali și pentru a preveni problemele legate de malocluzie.
De fapt, dacă cele două arcade dentare nu sunt perfect aliniate, ele nu se pot închide în mod corespunzător și acest lucru poate compromite dezvoltarea armonioasă a palatului și a feței copilului.
Dinți plasați în două rânduri:

  • provoacă dificultăți în mușcarea corectă și, prin urmare, probleme de mestecat
  • creați zone greu accesibile în gură cu o igienă orală adecvată, facilitând astfel formarea plăcii și formarea cariilor
  • sunt dizarmonioase din punct de vedere estetic


Soluțiile
Dacă dintele definitiv a apărut recent, este recomandabil să așteptați creșterea acestuia, deoarece forța eruptivă a dintelui permanent ridică dintele de lapte și îl face să cadă în mod natural.
Dintele permanent, după înlocuirea dintelui de lapte căzut, se va deplasa spontan la acomodarea sa corectă cu ajutorul limbii, care exercită un impuls natural pentru a promova alinierea corectă.

Când dintele copilului începe să se balanseze, puteți acționa ușor până la cădere, dar aveți grijă! 
Forțarea excesivă poate rupe rădăcina sau poate provoca leziuni ale gingiilor sau deteriorări (ciobire).
Dacă, totuși, a trecut ceva timp, iar înălțimea dinților finali este egală cu cea a dinților de lapte, nu ezitați să contactați specialistul în pediatrie.

Top