Strada Dobrogeanu Gherea 4

Estetica dentară Brasov

Estetica dentară se referă la îmbunătățirea aspectului dinților, al gingiilor sau a felului în care mușcăm. Este o împletire între arta și știință, pentru că în tratamentele de acest tip medicul folosește mijloace științifice pentru a atinge un rezultat ce ține de ideea de frumos, deci de artă.

Importanța unui diagnostic corect și realizarea unui plan de tratament corespunzător sunt de o importanță majoră aici, succesul esteticii dentare fiind o împletire între sănătatea dinților, optima lor funcționalitate și frumusețea unui zâmbet perfect.

S-a demonstrat știițific ca oamenii atractivi au șanse mai mari de succes în orice domeniu. Dentistul și ortodontul pot avea o contribuție majoră la acest lucru, prin corectarea felului de a zâmbi, a imaginii zâmbetului și în consecintă, prin creșterea încrederii în sine a pacientului.

Realizarea unei armonii între trasăturile dominante înseamnă a avea o față frumoasă. Aceste trăsături au în centrul lor zâmbetul, cu toate componentele sale: dinți, gingii și buze, care trebuie să se încadreze simetric în conturul feței.

Dentistul poate construi un zâmbet simetric și armonios prin corectarea poziției dinților sau a culorii acestora. Dinții cu poziții defectuoase, malformați sau distruși de traumatisme pot fi reconstruiți practic de ortodont.

 

Proceduri estetica dentara

Estetica dentară poate implica următoarele proceduri:

  • Adiția de material dentar pe dinți, cum ar fi bonding-ul (aplicarea unui material compozit pe dinți, având culoarea acestora, pentru a repara fisuri, cavități, a armoniza forma și culoarea dinților, a micșora spațiile dintre ei, etc) sau aplicarea de fațete de porțelan, coroane sau grefe gingivale

  • Extracția de material dentar sau gingival

  • Albirea dinților, depigmentarea gingiilor

  • Îndreptarea dinților împreună cu îmbunătățirea formei feței, de care se ocupă ortodonția (se folosesc în general aparate dentare)

  • Fațete dentare laminate ceramice

  • Detartrajul


 

Un prim pas spre un zâmbet desavârșit este curățarea eventualelor depozite de tartru dentar. Acesta se formează din placa bacteriană care devine dură, și afectează gingia. Tartrul poate supragingival (deasupra gingiei) sau subgingival (în acel spațiu îngust care există între dinți și gingie).

Tartrul duce la manifestarea unor patologii ca: inflamația cronică a gingiilot, retracția gingivală și respirația urât mirositoare. Odată ce s-a format, tartrul poate fi îndepărtat doar la cabinetul stomatologic, prin aparate cu ultrasunete sau alte instrumente specfice.

În cazuri de depuneri masive de tartru, apare necesitatea administrării unui anestezic local, pentru confortul pacientului în timpul detartrajului. În cazuri mai puțin grave această operațiune nu prezintă un disconfort.

Albirea dinților este cea mai comună procedură de estetică dentară. Există mai multe metode de albire, cum ar fi cu ajutorul laserului, cu gutiere, etc.

Remodelarea dentară reduce cantitatea de smalț prin șlefuire pentru a armoniza forma dinților, în cazul unei lungimi inestetice sau a unor asimetrii.

Bonding-ul este aplicarea pe suprafața dintelui a unui material compozit și modelarea unui contur armonios. Acesta se poate folosi și la dinți cariați sau crăpați.

Punțile dentare sunt folosite pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă. Majoritatea punților sunt fixe, și necesită o igienă orală riguroasă.

Fațetele dentare de porțelan, făcute la comandă în funcție de dimensiunile dintelui tratat, sunt plasate direct pe acesta. Sunt utile pentru închiderea unor cavități, modificarea formei sau schimbarea nuanței dinților care nu reacționează la procedurile de albire.

Remodelarea gingivală este o procedură prin care gingia este extinsă (prin grefe) sau diminuată.

Corectarea ocluziei (mușcăturii) se face prin diverse mijloace ortodontice, care includ în general, aparatele dentare. Îndreptarea dinților cu Invisalign (un aparat dentar sub forma unei gutiere transparente, detașabile) este personalizată fiecărui pacient în parte, gutiera fiind mobilă și îndreptând progresiv dantura, fără a afecta în nici un fel smalțul. Aparatul Invisalign este foarte eficient în tratarea dinților prea înghesuiți sau dimpotrivă, a micșorării spațiului interdentar.


 


 

Top